Jelenlegi hely

Magasfényű bútorlap

Magasfényű bútorlap
Immáron hazánkba is begyűrűzött az új trend, a nagymamánk politúrozott szekrényeinek alapanyagához megtévesztően hasonlító tükörfényes lapokból készülő bútorok képében. Első lépésben a minimál design követői barátkoztak vele, de mostanra teret hódít ez egyéb stílusú bútorokon is.

Tükörfényes bútorvilág? Magasfényű bútorlapok!

Magasfényű bútorlap

Kezdődött az uni (fehér, vanília, bordó) színekkel, de egyre nagyobb teret hódítanak a magasfényű lapok palettáján a fadekorok (zebrano, wenge, makassar stb). Bátran kombinálódik a tükörfényes front felület a matt korpusszal, ahogyan a nagy konyhagyártók is egyre nagyobb számban debütálnak a merész színekben pompázó magasfényű kreációikkal.

A gyártók és a tükörfényes alapanyagok

Magas fényű makassar bútorlap kép

"Ahány gyár, annyi szokás", persze nem a szokás a meghatározó, hanem a technológia.

Nagyanyáink idejében az egyetlen út a magas fény eléréséhez a lakkozáson keresztül vezetett, ami nagyon költséges és időigényes, nehéz volt állandó minőséget elérni. A lakkozást leváltandó a lap-lemez gyártók is megpróbálnak beállni a sorba helyettesítő terméket kínálni. Jelenleg is többféle megoldás létezik árban és minőségben is a magasfényű lapok piacán, az acryl felületektől a PVC fóliás frontokon át a laminált forgácslapokig, más néven bútorlapokig.

Egyszóval: a magasfényű, tükörfényes látvány több alapanyagot takar.

Hogyan válasszak magasfényű bútorlapot?

Magas fényű fehér bútorlap kép

Mint mindenben, ebben is irányadó a pénztárcám, a lehetőségek tárháza szinte korlátlan.

Szakmai szempontból egy magasfényű lap fontos ismérve a fényesség mértéke, ami egy speciális gyártástechnológia eredménye. A másik fontos tényezője magasfényű bútorom alapanyagának a kopásállósága. Az hogy vízszintes vagy függőleges felületre kerül-e a kiválasztott alapanyag. Amiben minden gyártó egyetért, hogy ezeknek a tükörfényes felületeknek ugyan nem rosszabb a kopásállóságuk, mint a matt társaiknak, csak ezen a felületen jobban észrevehetőek az esetleges sérülések, karcolások.

Vagyis a magasfényű bútorlapok közül a következők szerint érdemes választani:

  1. mennyire fényes, mennyire tükröződő felületet szeretnék
  2. mennyire van kitéve a kopásnak, karcolásnak az adott bútorlap

Fényes, magasfényű, vagy tükörfényű bútorlap?

Magas fényű piros bútorlap

A fényesség mércéje tekintetében érdemes körbejárni a piaci kínálatot, hiszen túl sok forgácslap gyártó nem "adja a fejét" fényes bútorlap gyártásra, hiszen ez kényes és külön technológiát igénylő feladat.

Magasfényű bútorlap, magasfényű MDF lap, magasfényű HPL lapok a Pfleiderer kínálatában

Magas fényű, fényes bútorlap színválaszték

fényes bútorlapok

Ezek a bútorlapok un.direktlaminált eljárással készülnek.A termelés során a csiszolt natúr felületre laminálják a színt, a krómlap felülete,amivel préselik pedig adja annak felületét.A csiszolás illetve a felület egyenetlensége miatt a végtermék fénye nem lehet olyan magas fényű. Az ilyen un. direktlaminált magas fényű bútorlap felülete is nagy szórást mutat gyártók szerint, így érdemes körülnéznünk a piacon, ha magas fényű bútorlap a választásunk, és az olcsóbb kategóriát választjuk.

magasfényű bútorlapok

Léteznek olyan bútorlap gyártók,akik a fenti laminálási technológiát továbbfejlesztették, így egy más típusú, csiszolású natúr bútorlapra egy vastagabb laminált réteg kerül,így egy sokkal fényesebb lap lesz a végtermék .Ezeknél a magas fényű lapoknál a laminálás során egy alátét papír teszi egyenletesebbé a felületi barázdákat, amin megtörik a fény. Tudnunk kell azonban, hogy igényes magas fényű bútoroknál ezek a lapok is csak korpusznak használhatóak.

tükörfényes HPL bevonatos bútorlapok

A natúr, csiszolt felületre itt 2 oldalon HPL lap kerül.A magasfényű HPL ebben az esetben legalább 1mm vastag, így a felület fényességét nem befolyásolja a natúr forgácslap alap egyenetlensége. A HPL lapok felületükből adódóan simábbak, fényesebbek, és a kopásállóságuk is magasabb a laminátos bútorlapénál.

acryl felületű,szuperfényes bútorlapok

A natúr forgácslap vagy MDF felületre lakozással, vagy laminálással kerül a bútorlap színe, majd ezt követően egy vastag acryl réteg, ami a bútorlap fényét adja.Az akryl felületű bútorlapok két féle eljárással készülhetnek:

  • akril front : az egyik eljárás lényege, hogy a méretre leszabott fehérre laminált bútorlap egyik oldalára felfújják a színt, majs az akryl réteget.Ezen esetben a magasfényű lapok bármilyen színben elérhetőek,RAL színskála alapján választhat a megrendelő.Ezek a termékek m2-be elérhetőek, azaz, pontosan annyi akril front kerül legyártásra, pontosan olyan színben, ahogyan azt a megrendelő kívánja. Nevezhetjük ezt egyedi gyártásnak is. 
  • A magasfényű acryl felületű bútorlapok másik csoportja a lapban elérhető acryl bútorlapok. Ezek a lapok gyári,precíz körülmények között laminált és acrylozott lapok ,amik csak szabásra és élzárásra várnak. Nagyobb front felületek rendelése esetén költséghatékonyabb eljárás ezeket a már táblában kapható lapokat választanuk, hiszen egy jó táblakiosztás esetén sokat spórolhatunk vele. Akril bútorlap táblamérete változó lehet, de többnyire a standard bútorlapok táblaméretének a fele.

Akril bútorajtó rendeléskor érdemes, a rendelés minden elemét kitáblásítani és összehasonlítani árban egy m2-re gyártott akril ajtóéval.

Magas fényű front, avagy magas fényű bútorajtó 

Magasfényű akril frontok

A bútorlapok világán kívül, készülhetnek kész front elemek is egyedileg, a megrendelő igénye szerint magas fényű kivitelben.

Technológiai szempontból több féle eljárással is készülhetnek ezek az magas fényű ajtók úgy mint: 

  • Fóliás MDF magas fényű bútorajtók. Alapjuk MDF, amit marás után egy PVC alapú fóliával vonnak be. 
  • Lakkozott bútorajtók.
  • Akril front ajtók. Az akril felület a bútorlap alap színre lakkozását követően kerül az ajtó felületére.