Jelenlegi hely

Lapszabászat választás - mik a jó bútorlapszabászat ismérvei?

A bútorlapok méretre szabásánál tapasztalataink szerint az alábbi szempontok fontosak egy bútorlap lapszabászat megválasztásánál:

  • a bútorlap vágás minősége - A vágás vonalán lévő élen nem megengedhetőek a felső dekor réteg kitöredezettségei, hiszen ez esztétikai gondokat okoz. Ennek okai lehetnek a fűrészlap életlenségei és a leszabandó lap minősége is. Nem annyira látványos, azonban sokkal inkább fontos szempont a vágási vonalak párhuzamossága, hiszen ennek hiánya nagyban befolyásolja a leszabott bútorlapok össze szerehetőségét. A nyomógerendás géppel, annak jó beállításával a leszabott lapok oldalai párhuzamosak lesznek.
  • bútorlapszabászat által készleten tartott színválaszték - A végső megrendelő számára fontos szempont a dekorok választéka, amiből választja a bútorai korpuszát vagy frontját.
  • a kész munkadarabok kezelhetősége - Ez a szempont az összeszerelésnél okozhat fejfájást, hiszen ez kellő információk nélkül, ami a munkadarabokon kell hogy szerepeljen, első látásra egy LEGO építésnek tűnik.
  • az élzárás minősége  - A leszabott bútorlapok éleire ABS - biztonsági élvédő, vagy vékony élzárás valamelyik fajtája kerül, furnérozott lapoknál élléc vagy élfurnér. Az álanyagok felvitele, annak megfelelő rádiuszban való lekerekítése gépi feladat. Kézzel is megoldható a felvitel, azonban igazán professzionális és egyforma éleket csak gépi élzárással tudunk elérni. Célszerű olyan bútorlapszabászatot választani, ahol ezt tökéletesen meg tudják oldani.
  • gyorsaság - A megrendelők számára, akik a bútorboltban azonnal kapható és elvihető bútor helyett egyedi gyártásra vagy gyártatásra adják a fejüket, fontos szempont lehet az alapanyag elkészültének, a lapok leszabásának és éllezárásának gyorsasága.
  • készségesség - Minden ember tévedhet, vagy akár elszámolhatja magát, vagy akár a már összeszerelt bútoron is akadhat egy hely még egy polcnak, fióknak. Fontos szempont, hogy ne csak a leadott szabásunk készüljön el gyorsan, hanem a lemaradt munkadarabok se hátráltassák a kész bútor átadását, beszerelését.
  • kiegészítő termékek - A mindent egy helyen elv itt is érvényes. A leszabott és le élzárt bútorlaphoz még sok minden kell, hogy abból bútor legyen. Konyhai munkalapok, vasalatok, kivető pántok, fogantyúk, fióksinek …, esetleg még néhány méter élfólia is.