Jelenlegi hely

Fényes és magas fényű bútorlap tisztítása

A fényes, magasfényű bútorlap tisztítása odafigyelést igényel

A fényes bútorlap tisztítása

Fényes bútorlap, az a bútorlap, amelyik un. direkt laminált technológiával készül, azaz, a bútorlap színét és fényét laminálják egy lépésben. A fényes bútorlap felületét azért nevezzük fényesnek, mert az alapját, a hordozóanyagot adó bútorlap vagy laminált forgácslap felülete egyenetlen, így a rá laminált réteg felületén is látszanak a pici egyenetlenségek

A fényes bútorlapok kategóriájukban a pénztárca barátabb kategóriát képviselik, így azok tisztítása is nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a fényes bútorlap felületét nem lehet polírozni.

A fényes bútorlap felülete impregnált papír, a bútorlap fényét a gyártás során az un. krómlap adja meg. A papír felület a bútorlap borításán vékony, így nagyon sérülékeny, ezért vízszintes felhasználásra nem is ajánljuk. 

A fényes bútorlapok laminálás után egy vastag  védőfólia réteget kapnak, amit szabás, élzárás és beépítés után szabad csak eltávolítani a bútorlap felületéről! 

A fényes bútorlapon keletkező szennyeződéseket semmiképp sem szabad dörzsi szivaccsal eltávolítani, puha ronggyal javasoljuk annak tisztítását. A rongy ne legyen vizes, csak nedves, a tisztítás végén pedig minden nedvességet töröljünk át száraz ronggyal. Sajnos a fényes bútorlap felületén keletkezett karcolásokat nem lehet javítani, erre nem létezik un. javító viasz

 

Magas fényű bútorlap tisztítása

A magas fényű bútorlap tisztításának részletezése előtt tisztáznunk kell a magas fényű szó jelentését, azaz, a magas fényű bútorlap honnan számít maga fényűnek? 

A mi értelmezésünk szerint, a magasfényű bútorlapok több féle kategóriába sorolhatóak gyártástechnológia alapján, így azok tisztítását is ezek szerint érdemes kategorizálni. 

 

Magas fényű, HPL borítású bútorlap tisztítása:

A HPL dekorlemezzel ragasztott bútorlapok felületén egy HPL lemez található, aminek a kopásállósága sokkal jobb egy normál bútorlap impregnált papír felületénél. A magasabb kopásállóságnak köszönhetően, a karcállóságuk is jobb ezeknek a magas fényű lapoknak. Tisztításuknál arra érdemes odafigyelni, hogy itt se használjuk dörzsölő segítséget, mert nem polírozható a felület !

Tisztításkor a HPL rétegnek köszönhetően jobban ellenáll a bútorlap felülete a savakban , lúgoknak, ezért is szokták ezt a típusú HPL-el ragasztott bútorlapot alkalmazni közösségi terekben, ill. laboratóriumokban, és mindenhol, ahol fontos az ellenálló felület.

 

Magas fényű Acryl borítású bútorlap tisztítása:

A bútorlap ezen kategóriájában a bútorlap felületére utólag kerül az acryl réteg, aminek a vastagsága változó ugyan, és ehhez mérten látható a fényesség mértéke. Az acryl réteggel borított magas fényű bútorlap felülete polírozható, így a felületen keletkezett esetleges karcol eltávolíthatóak, de az nem azt jelenti, hogy érdemes nyugodt szívvel kapargatni vagy bő vízzel dörzsölni a bútorlap felületét.

A vastag Acryl réteg alatt van a bútorlap színe, azon egy átlátszó 0,4-3mm vastag színtelen acryl réteg kerül laminálásra vagy fújásra. A magasfényű bútorlapok ezen kategóriájánál a fedőréteg felületét tudjuk polírozni, ha olyan mély a sérülés, avagy karcolás, hogy érinti a bútorlap színét, is, úgy sajnos javíthatatlan a bútorlap felülete.